Zeytinburnu Kültür Sanat’ta yeni sezonunda tarihçi yazar Doğan Mert Demir'in alanının öne çıkan isimlerini ağırladığı “Tarihe Yolculuk” söyleşilerinin 30 Ekim tarihindeki konuğu, yemek kültürü ve mutfak tarihi üzerine çalışan Priscilla Mary Işın oldu.
Hem kendi serüvenini anlatan hem de yemek tarihine dair ilginç anekdotlardan söz eden Işın, Osmanlı Mutfağı Tarihi hakkında bilgiler verdi.
Türk mutfağına olan ilgisinin ağız tadı nedeniyle olduğunu ifade eden Priscilla Mary Işın, 70’lerden bu yana Türk mutfağını çok sevdiğini dinleyicilere aktardı: “Türk mutfağına olan ilgim ağız tadıyla başladı. Çok beğeniyordum. 70’lerde bir defterim vardı. Eşimin ailesinden tarifler alıyordum. Bizim İngiltere’de mutfağımız çok zayıf. Dedim onlar da bir kitaptan faydalansınlar. Bir kitap nasıl olur, giriş lazım. Tarih aklıma geldi. Ama ben öğrenciyken tarih dersinden hoşlanmazdım, sıkılırdım. Tarihle alakam yoktu ama öyle bir ilham geldi. Ankara’da kimse yol gösteremedi o dönem. Zaten yemek tarihi bütün dünyada yeni bir konuydu. Çok az konuşulan, çok az değer verilen, tarihçilerin küçümsediği bir konuydu.”
Osmanlı mutfağı tarihine dair ilginç anekdotlar aktaran Işın, Osmanlı mutfağında her zaman bir denge gözetildiğini söyledi:
“III. Selim de helva sohbetlerini çok seviyor. Lahanaya bir şiir yazıyor. Lahanacım, canım lahana diyor o şiirinde. Orada helva sohbetlerinden bahsediyor. Başka kaynaklara bakınca olayı anladım. Helva çok tatlı ya. Osmanlı mutfağında hep bir denge var. Helvanın yanında da turşu yiyorsun bu yüzden. III. Selim’in en sevdiği turşu lahana turşusu olduğu için lahanayı öven bir şiir yazmış.”
Padişah III. Selim’in “İlhami” mahlasıyla yazdığı ve bestee de dönüşen Lahan şiirinin sözleri şöyle: "Kış mevsiminde çıkar ortaya lahana/ Gerçi biçimce Keykavus’un topuzuna benzer/ Can verir insana, çünkü taze gül yaprağı gibidir lahana/ Dizilmez yüz bin, bir ipliğe bamya gibi/ Arslandır o, arabayla gezer sanki lahana/ Hiçbir zevk ve mutluluk olmazmış onsuz/ Olur mu helva söyleşileri, olmazsa eğer lahana / Layıktır, ona İhami, ne türlü övgüler yazsa / Lahanacığım, lahanacığım, lahanacığım, lahana..”
Yorumlar